Contact opnemen Demo aanvragen Informatiepakket aanvragen Aanmelden voor de nieuwsbrief

Diervoederbedrijf Koninklijke De Heus vertrouwt wereldwijd op Icologiq

Koninklijke De Heus, opgericht in 1911, is een internationaal opererende diervoederonderneming. Met meer dan 50 productielocaties in 15 landen behoort De Heus tot de top 15 van diervoederleveranciers in de wereld. De productielocaties worden centraal vanuit Ede aangestuurd. “Voordat we met Icologiq in zee gingen opereerden productielocaties op kwaliteitsgebied als losse eilanden, die functioneel rapporteerden aan Ede. Sommige landen gebruikten kwaliteitsmanagementsoftware, terwijl op andere plekken trouw werd gezworen aan Excel. Met Icologiq hebben we een einde gemaakt aan die versnippering”, vertelt Martin Rijnen, global director Nutrition. 

Wirwar aan documenten

Ruim 4.500 professionals realiseren jaarlijks een miljardenomzet. Ondanks de bedrijfsomvang staat het boerenerf centraal. Rijnen: “We zijn een grote organisatie, maar het boerenerf is voor ons altijd dichtbij. Vertrouwen en reputatie zijn in onze branche ontzettend belangrijk. Agrariërs moeten erop kunnen vertrouwen dat wij topkwaliteit leveren”.  Het waarborgen van dit hoge kwaliteitsniveau in alle landen waarin De Heus actief is, stelt extra eisen aan kwaliteitsmanagement en de bijbehorende administratie.

Om dat te realiseren wordt internationaal op een gestandaardiseerde manier gewerkt. Werkmethodieken, standaardprocedures en instructies worden wereldwijd middels een kwaliteitshandboek verankerd in de organisatie. Honderden verschillende documenten per fabriek. Hieruit wordt een lokaal kwaliteitshandboek samengesteld. Echter, op basis van lokale wet- en regelgeving kan de invulling van de lokale handboeken op onderdelen van elkaar afwijken. Hierdoor wordt op internationaal niveau het monitoren van de verschillende lokale kwaliteitssystemen, het verzorgen van analyses en het maken van rapportages extra bemoeilijkt. Lokale data werden namelijk als een bord losse spaghettislierten opgediend, cohesie was minder aanwezig.

Om de lokale kwaliteitssystemen beter op elkaar af te stemmen, was het noodzakelijk om de brei aan verschillende beschikbare kwaliteitsdocumenten te herstructureren en te synchroniseren, en meer eenduidige regels op te stellen voor een uniforme interpretatie en lokale adoptiemogelijkheden.

Een centrale plek waar alle lokale kwaliteitsdocumenten op een uniforme manier worden opgeslagen, is hierbij zeer gewenst. Voor De Heus aanleiding om zich te oriënteren naar een nieuw kwaliteitsmanagementsysteem.

Rijnen: ‘Vanuit de verschillende landen waarin we actief zijn, kwam dan ook steeds vaker het verzoek om met een IT-oplossing orde te scheppen in de brei aan kwaliteitsdocumenten. Dat is het moment geweest waarop wij zeiden: nu gaan we dit wereldwijd oppakken. Na een selectie van verschillende partijen hebben we gekozen voor Icologiq vanwege drie redenen. Ervaring in onze branche, de hands-on mentaliteit en simpelweg omdat we een goed gevoel hadden. Dat gevoel werd bevestigd in een proof of concept waarbij heel duidelijk werd wat Icologiq voor ons concreet zou kunnen betekenen

Scrum

De sleutel tot een succesvolle implementatie is volgens Rijnen snelle en directe communicatie. ‘In Enschede en bij ons in Ede hebben we twee projectleiders de eindverantwoordelijkheid gegeven. Zij hebben vanaf dag één direct key users, QA-managers uit Polen, Vietnam, Zuid Afrika, Brazilië en Nederland, erbij betrokken om te garanderen dat het project in praktijk goed werkt. Icologiq heeft ook trainingen gegeven aan deze key users.’ 

Door middel van tweewekelijkse sprints en zogenaamd Story Mapping werd er constant iets opgeleverd waardoor het project bleef leven bij de betrokkenen. Dit werd gecombineerd met het volledig doortesten van hun producten. Rijnen: ‘Als er dan toch een bug insloop, was de toewijding van Icologiq om dit zo snel mogelijk te herstellen enorm. Zij vonden dit oprecht ontzettend vervelend.’ 

Geen tijdverspilling, meer tijd voor kerntaken   

In de 55 fabrieken van De Heus wordt nu overal op dezelfde wijze met het kwaliteitsmanagementsysteem gewerkt. Rijnen: “Er is nu geen gedoe meer met verschillende systemen en opslag. Er is orde geschapen in de honderden verschillende documenten. Nu kunnen we beter rapportages draaien, waardoor we betere beslissingen kunnen nemen en besteden onze professionals minder tijd aan randzaken. Icologiq is een onmisbare schakel gebleken in de digitalisering van De Heus voor onze kwaliteitsdocumentatie”.

Over de Heus

De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en het vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de oprichting in 1911 is de onderneming van een klein regionaal bedrijf doorgegroeid naar een van de grootste spelers in de Nederlandse mengvoederindustrie. Mede door de snelle uitbreiding buiten Nederland behoort De Heus inmiddels tot de top 15 van diervoederleveranciers in de wereld.

De Heus produceert diervoeders volgens de richtlijnen van de kwaliteitssystemen GMP+. Bovendien wordt voor de grondstoffeninkoop deelgenomen aan SecureFeed een samenwerkingsverband voor de borging van kwaliteit bij de inkoop van grondstoffen.

Het hoofdkantoor van De Heus is gevestigd in Ede. De Nederlandse productielocaties bevinden zich in AndelMaasbrachtMeppelNijkerkRavensteinSneekUtrecht en Veghel.

Meer weten over onze slimme oplossingen? Neem vrijblijvend contact op!